Emulgatorer - fedt at stabilisere

8c: Forsøg med de fremstillede cremer

• 8a: Dagcreme
• 8b: Natcreme

De to fremstillede cremer ligner hinanden meget. Man kan ikke umiddelbart se, om cremen er en olie-i-vand eller en vand-i-olie emulsion. Forskellen på de to emulsioner undersøges ved følgende små forsøg. 

Apparatur Bægerglas, 50 mL lav form
Spatler, 2 stk.
Filtrerpapir
Kemikalier De fremstillede cremer, frugtfarve


a. Rengøring med vand

En lille mængde creme tages op med en spatel. Spatelen holdes ind under en vandhane. Her ser man, at olie-i-vand emulsionen er let at skylle af spatelen, mens det er noget sværere med vand i olie. Forskellen forklares.

b. Opløselighed i vand

En lille skefuld creme udrøres i et bægerglas med vand. Ingen af emulsionerne vil kunne opløses helt i vandet, men hvilken emulsion vil man forvente har den største opløselighed?

c. Farvning

Et par krystaller af fx grøn frugtfarve udrøres i de to cremer. De to cremer farves meget forskelligt. Forklar forskellene. 

d. Plet på filtrerpapir

En dråbe af hver creme afsættes på et filtrerpapir. De glattes lidt ud, så papiret bliver fugtigt på de to steder. Efter et stykke tid ses papiret op mod lyset. Ses stadig to pletter?