Jagten på frisk drikkevand de kostbare dråber

Fra grundvandsmagasin til vandhane

Distributionen

På det østlige Sjælland mellem Ringsted og Køge findes et stort vandværk, Regnemark vandværk, der leverer vand til København. Her rummer rentvandsbeholderen 12.000 m3 vand. Seks store pumper, hver på 500 HK kan pumpe rentvandet ind til København i en 38 km lang ledning, der har en diameter på 1,2 m. Maksimalt kan pumpes 1,7 m3/s. I København føres vandet op i en højdebeholder med en kapacitet på 309.000 m3, og det højeste niveau for vandspejlet er 50,1 m over havniveau.

I visse byer kan nogle bo højt i bakkeområder, mens andre bor langt nede i dalene. Derfor inddeles byen i zoner, som hver forsynes fra en lokal vandbeholder. Tidligere var denne sædvanligvis et vandtårn, hvorfra vandet ved tyngdekraftens hjælp kunne løbe ud til de enkelte husstande. I de senere år har udvikling af avanceret elektronisk pumpestyring gjort det muligt at erstatte vandtårnene med nedgravede vandbeholdere, hvorfra vandet med et konstant vandtryk ud pumpes til forbrugerne.

En fordel ved højdebeholderen er, at dens store reservoir tillader, at de daglige variationer i vandforbruget kan udjævnes (stort vandforbrug på visse tider af døgnet, beskedent om natten). Derved kan indvindingen ude på kildepladserne foregå så jævnt som muligt, hvilket erfaringsvis giver den mest ensartede kvalitet af det oppumpede grundvand og færrest problemer i vandbehandlingen.

Fra højdebeholderen fordeles vandet ud til de enkelte husstande og virksomheder gennem et vidt forgrenet net af forsyningsledninger. Gennem store rør fordeles vandet til forskellige områder, og efterhånden bliver ledningerne mindre og mindre jo færre forbrugere, der er tilbage på forsyningsledningen. Typisk varierer ledningen fra 30 til 5 cm i diameter.