Jagten på frisk drikkevand de kostbare dråber

For at få drikkevandet op fra grundvandet må man bore. Derved får man også jordprøver op, som fortæller os, hvad regnvandet er sivet igennem, og vi kan på dette sted bestemme jordlagenes dybder og tykkelser.

Boringer er dyre, og der kan være flere kilometer imellem dem, så det kan være vanskeligt og usikkert at gætte på udformningen af de underjordiske landskaber, som styrer grundvandets strømninger.

Derfor benytter vi geofysiske målinger på jordoverfladen, som på en lettere og billigere måde fortæller os om jordlagene. Det sker blandt andet ved at sende strøm ned i jordlagene og udnytte jordlagenes og vands forskelle i elektrisk ledningsevne.

Elektriske målinger og vandet i jorden

Elektriske strømme i jorden giver os information om jordlagenes mineraler, vandet og dets indhold af opløste salte. Elektrisk strøm ledes på to måder i jorden – dels af ionerne i grundvandet i porerne og dels af bundne ioner i våde lerpartikler i jorden. Derfor leder salt grundvand samt lerlag strømmen godt.

Med elektriske målinger kan man måle dybden til eventuelt saltholdigt (og derfor udrikkeligt) grundvand, og man kan bestemme placeringen af lerlag, som bremser og styrer grundvandets strømninger i undergrunden.