Livets molekylære kode - kemi og biologi mødes

DNA – livets molekylære kode

DNA findes i alle levende organismer og indeholder koden til organismen – informationer, der afgør om organismen er en bakterie, en snegl, en hund eller et menneske.

Kromosomer

DNA er meget lange molekyler, som er spolet op i tætpakkede ”garnnøgler”, som kaldes kromosomer. Mennesker har to sæt à 23 kromosomer, et sæt fra mor og et fra far. Derfor findes der 46 af disse DNA-molekyler i enhver af menneskecellerne. I vores krop er der ca. 1014 celler, som er organiseret i forskelligt væv, fx hud, muskler og knogler.

Selv om hver celle indeholder al den menneskelige genetiske instruktion, er det dog kun en del af denne information, der benyttes i den enkelte celle. Hvert DNA-molekyle, der danner et kromosom, kan opfattes som et sæt af kortere DNA-stykker, der hver især indeholder instruktionerne til fremstilling af netop én komponent til cellen. Disse kortere DNA-stykker kaldes gener.

I mennesket findes der ca. 30.000 gener. Alt DNA’et i kromosomerne kaldes samlet for genomet - hvilket betyder: den komplette genetiske instruktion for en organisme. Man kan opfatte genomet som et bibliotek, hvor hvert kromosom er en bog, og hver side i denne bog er et gen.