Hubbles opdagelse

Af Jan Teuber, Senter for høyere studier, Oslo.

I 1929 gjorde den amerikanske astronom Edwin P. Hubble en epokegørende observation – måske dette århundredes mest betydningsfulde naturvidenskabelige opdagelse: Alle universets galakser (fjerne stjernesystemer som på forsidebilledet) bevæger sig bort fra os med enorme hastigheder. Og ikke nok med det. Hubble opdagede også, at jo længere væk en galakse er, desto hurtigere fjerner den sig fra os.

En galakses hastighed er med andre ord proportional med dens afstand fra os. Dette tilsyneladende enkle resultat – som nu kaldes Hubbles lov – har langt større konsekvenser, end man umiddelbart skulle tro.

For det første betyder Hubbles lov, at man nu kan bestemme galaksernes afstande ved blot at måle deres hastigheder – i princippet en ganske simpel sag, som blot bygger på en udmåling af bølgelængdefordelingen (spektret) af en galakses lys.

Og for det andet viser galaksernes bevægelse, at universet ændrer sig med tiden. Galakserne må have været tættere på hinanden i en fjern fortid. Ja, Hubbles lov viser faktisk, at alle galakser må have været samlet på ét og samme sted for et bestemt antal år siden!