Livets molekylære kode - kemi og biologi mødes

Hvorfor er vi ikke ens?

Hvorfor er vi mennesker så forskellige? Svaret findes i variationen i vores genom-sekvens. Tre millioner forskelle findes der mellem to mennesker. Af disse har nogle betydning for udseendet, andre for vores muligheder for at modstå påvirkninger fra miljøet. Nogle resulterer i sygdomme, mens andre ingen betydning har.

Udviklingshistorie – en lang række mutationer

Hvor kommer alle disse forskelle fra – stammer vi ikke fra den samme forfader? Tja, det ved vi faktisk ikke rigtigt, men mange analyser af vores genom-sekvens peger på, at vi stammer fra en fælles forfader (-moder) et sted i Afrika.

Udviklingen af denne forfader til det moderne menneske skyldes, at der til stadighed opstår mutationer i

genomet. Det vil sige, at en eller flere baser i genom-sekvensen ændrer sig, og at denne ændring videreføres til afkommet. Hvis afkommet overlever, så det kan videreføre ændringen til sit afkom, har mutationen været en succes, men hvis afkommet dør, har mutationen været en fiasko og forsvinder igen.

Det er altså kun de succesfulde mutationer, vi kan finde i vores genom i dag. Nogle mutationer er så succesfulde, at de forbedrer individets muligheder for at overleve, og det er disse mutationer, som udvikler en race. Med Darwins ord: ”Survival of the fittest”.