Eksperimenter med udgangspunkt i |
E15 – Klimastudier i en danskvand? Formål At undersøge den kemiske ligevægt mellem optaget CO2 i havet i form af kulsyre og indholdet af CO2 i atmosfæren. Materialer Danskvand uden citrus. pH-meter, Teori Start med at diskutere, hvorfor en danskvand bobler? – hvad er det, der bobler op, og hvorfor sker det først, når danskvanden åbnes? Den syre, som vi måler i danskvanden, er kulsyre H2CO3 . Indholdet af CO2 i danskvanden styres af følgende kemiske ligevægt. CO2 (g)+ H2O ↔ H2CO3 (aq) Vi vil i vores analyse af resultaterne kunne postulere, at jo lavere pH-værdi, vi måler, jo mere CO2 er opløst i vandet i form af kulsyre. Omvendt betyder det, at jo tættere pH kommer på neutral, jo mindre CO2 er der tilbage i vandet. Fremgangsmåde Åben to flasker danskvand ved stuetemperatur. Den ene hældes op i to bægerglas. Mens der sættes prop på den anden med det samme igen. Mål straks pH med et pH-meter i de to bægerglas. Opvarm dernæst forsigtigt det ene bægerglas til ca. 50 °C, mens det andet forbliver ved stuetemperatur. Når det ene bægerglas er ca. 50oC aflæses temperaturen og pH måles. Dernæst måles temperatur og pH i det andet bægerglas, som ikke er blevet opvarmet. Til sidst måles temperaturen og pH-værdien i den danskvand som blev lukket igen med det samme. Du skulle nu have tre sæt af temperatur og pH målinger. Diskuter nu Hvad er der sket med CO2–indholdet i vandet i begge bægerglas. Hvad er der sket i danskvanden, som blev lukket igen. Kan vi komme med konklusioner om temperaturens betydning for vands evne til at indeholde CO2? Hvis havene i fremtiden kommer til at indeholde mere CO2 – hvad vil der så ske med pH-værdien? Ekstra En ”spektakulær” måde at vise fænomenet på, er at vælge en pH-indikator som skifter farve lidt under neutral. Så kan man få danskvanden til at skifte farve ved at ryste den. Man kan også benytte en universalindikator. Videre studie Læs artiklen: På vej mod et surt hav af Katherine Richardson og Lone Thybo Mouritsen i Aktuel Naturvidenskab nr. 5. 2006, infolink2003.elbo.dk/Naturvidenskab/dokumenter/doc/8472.pdf. |