Opgave 19: Tæl mad-kilometer (side 13)
Tim Lang, professor i fødevarepolitik på London City University, tæller kilometer, når han går på indkøb. Både de kilometer, som han transporterer sig selv for at købe ind, og de kilometer som fødevarerne er transporteret, før de når til supermarkedets hylder. Han har senest skrevet bogen Food Wars, som handler om kampen mellem globaliseringens konsekvenser og effekterne på miljø og sundhed, se evt. artiklen i ugebladet Ingeniøren 21/4 2006.
Tim Lang har beregnet antal fødevarekilometer på en almindelig middag, som han spiste med sin kone. Tilsammen havde ingredienserne i middagen rejst 48.448 km, selv om en del af dem var plukket i haven i familiens hjem i London.
Menuen bestod af:
Hovedret |
Pasta med mynte og basilikum samt tørrede tomater og olivenolie |
Dessert |
Frugtsalat af morbær, kirsebær, nektarin, pære, brombær, melon og loganbær med brombær-eddike |
Drikkelse |
Vin, mineralvand og ingefærøl |
Regnskabet for denne menu så sådan ud:
pasta fra Italien |
1.450 km |
tørrede tomater fra Italien |
1.600 km |
olivenolie fra Italien |
1.600 km |
nektarin fra Italien |
1.600 km |
pære fra Italien |
1.600 km |
melon fra Spanien |
900 km |
mineralvand fra Frankrig |
600 km |
salt fra England |
60 km |
sukker fra England |
160 km |
morbær fra England |
5 km |
brombæreddike fra England |
250 km |
øl fra England |
320 km |
mynte, basilikum, brombær, loganbær fra haven i London |
0 km |
kirsebær fra USA |
7.300 km |
vin fra Australien |
16.000 km |
ingefær fra Indien |
7.500 km |
peber fra Indien |
7.500 km |
- Indtegn på et verdenskort alle de steder, som fødevarerne kommer fra.
- Lav en tilsvarende opgørelse for et aftensmåltid i dit hjem.
- Tom Lang tæller fødevarekilometer for at give et indtryk af den miljøbelastning, som fødevaretransporten giver anledning til. Diskuter denne metodes fordele og ulemper. Giv forslag til forbedringer af metoden, så den giver et mere retvisende billede af fødevaretransportens miljøbelastning.
|