Bæredygtig udviklingNaturvidenskab for alle udgives af FysiklærerforeningenBaeredygtig udvikling

 

Opgaver med udgangspunkt i
Bæredygtig udvikling – det økologiske fodspor. Naturvidenskab for alle, 1. årgang, Nr. 1/2006.
Sidetallene refererer til heftet. ØF Data refererer til datasamlingen på denne hjemmeside.

 

Opgave 19: Tæl mad-kilometer (side 13)

Tim Lang, professor i fødevarepolitik på London City University, tæller kilometer, når han går på indkøb. Både de kilometer, som han transporterer sig selv for at købe ind, og de kilometer som fødevarerne er transporteret, før de når til supermarkedets hylder. Han har senest skrevet bogen Food Wars, som handler om kampen mellem globaliseringens konsekvenser og effekterne på miljø og sundhed, se evt. artiklen i ugebladet Ingeniøren 21/4 2006.

Tim Lang har beregnet antal fødevarekilometer på en almindelig middag, som han spiste med sin kone. Tilsammen havde ingredienserne i middagen rejst 48.448 km, selv om en del af dem var plukket i haven i familiens hjem i London.

Menuen bestod af:

Hovedret Pasta med mynte og basilikum samt tørrede tomater og olivenolie
Dessert    Frugtsalat af morbær, kirsebær, nektarin, pære, brombær, melon og loganbær med brombær-eddike
Drikkelse Vin, mineralvand og ingefærøl

Regnskabet for denne menu så sådan ud:

pasta fra Italien
1.450 km
tørrede tomater fra Italien
1.600 km
olivenolie fra Italien
1.600 km
nektarin fra Italien
1.600 km
pære fra Italien
1.600 km
melon fra Spanien
900 km
mineralvand fra Frankrig
600 km
salt fra England
60 km
sukker fra England
160 km
morbær fra England
5 km
brombæreddike fra England
250 km
øl fra England
320 km
mynte, basilikum, brombær, loganbær fra haven i London
0 km
kirsebær fra USA
7.300 km
vin fra Australien
16.000 km
ingefær fra Indien
7.500 km
peber fra Indien
7.500 km
  1. Indtegn på et verdenskort alle de steder, som fødevarerne kommer fra.
  2. Lav en tilsvarende opgørelse for et aftensmåltid i dit hjem.
  3. Tom Lang tæller fødevarekilometer for at give et indtryk af den miljøbelastning, som fødevaretransporten giver anledning til. Diskuter denne metodes fordele og ulemper. Giv forslag til forbedringer af metoden, så den giver et mere retvisende billede af fødevaretransportens miljøbelastning.