Bæredygtig udviklingNaturvidenskab for alle udgives af FysiklærerforeningenBaeredygtig udvikling

 

Opgaver med udgangspunkt i
Bæredygtig udvikling – det økologiske fodspor. Naturvidenskab for alle, 1. årgang, Nr. 1/2006.
Sidetallene refererer til heftet. ØF Data refererer til datasamlingen på denne hjemmeside.

 

Opgave 18: Giv din mad et mindre fodspor (side 10 - 13)

En sund normal kost for et døgn til en gymnasieelev indeholder følgende:

150 g
  rugbrød
100 g
  kyllingebryst
87 g
  rå hollandske tomater
90 g
  rå appelsin
63 g
  helt æg
52 g
  tørrede dadler
160 g
  tunfisk i vand
200 g
  kartofler
90 g
  appelsinjuice
53 g
  flået tomat, konserves
40 g
  kartoffelchips
30 g
  fyldt chokolade
90 g
  svinebov til fars
90 g
  blomkål
50 g
  havregryn
70 g
  grøn peberfrugt
80 g
  rå gulerod
90 g
  banan
40 g
  avocado
170 g
  letmælk
30 g
  danbo ost 45+
30 g
  9% fløde
60 g
  flødeis

Giv et bud på en økologisk mere bæredygtig kost med et mindre fodspor, der samtidig er sund. Brug evt. et kostberegningsprogram for at sikre, at den nye kost stadig kan betegnes som sund. Argumenter for dine forslag til ændringer.

De 8 kostråd lyder

  • Spis frugt og grønt – 6 om dagen
  • Spis fisk og fiskepålæg – flere gange om ugen
  • Spis kartofler, ris eller pasta og groft brød – hver dag
  • Spar på sukkeret – især fra sodavand, slik og kager
  • Spis mindre fedt – især fra mejeriprodukter og kød
  • Spis varieret – bevar normalvægten
  • Sluk tørsten i vand
  • Vær fysisk aktiv – mindst 30 minutter om dagen
    Kilde: Kostrådene 2005, Ernæringsrådet