Opgaver

Opgave S.11: Eksperiment: Hvor mørk er Månen?

Når Solen skinner lige stærkt på to objekter, kan man direkte sammenligne deres lyshed.

I dette projekt skal I kigge på Månens lyshed.

Projektet har to eller tre dele.

  1. Hvor lys tror du, at Månen er?
    Bland sort og hvid farve i meget forskellige forhold og mal runde pletter, så du får en gråskala. Eller skriv denne gråskala ud på en god printer. Hvilken plet vil du tro, svarer bedst til Månens farve? Noter hvilken. Klip pletterne ud, så der ikke er hvidt omkring og find en lang, tynd, sort stang og noget klæbemasse.

  2. Vælg et tidspunkt lige omkring fuldmåne, hvor Solen og Månen står lige højt på himlen. Gå ud med en hjælper, klistr en plet på stangen og hold den op, så sollyset falder på pletten, og du kan sammenligne med månen. Hvis du bruger nedenstående gråskala, skal du være ca. 4 m fra pletten. Find den plet, der passer bedst med Månens farve. Er Månen lysere eller mørkere, end du tror?

  3. Find evt. en metode til at måle, hvor stor en brøkdel af lyset, der reflekteres fra den skive, der passede bedst. Denne brøkdel er din måling af Månens lyshed eller albedo.

Du kan undervejs spekulere over og forklare, at når Månen og Solen står lige højt på himlen, så har lyset fra Månen og fra gråskiven tilbagelagt ca. samme vejlængde gennem atmosfæren og er derfor blevet svækket af atmosfæren på samme måde.