Avanceret teknologi

Seks års konstant overvågning af vejrbetingelserne på Paranalbjerget forud for udvælgelsen viste, at det er ét af verdens tørreste steder. Mere end 330 nætter om året er der stjerneklart. Luftfugtigheden er – på trods af Stillehavets nærhed, kun 12 km borte – ekstremt lav. Typisk kun ca. 5%. Og så er der tilmed mere end 100 km til den nærmeste bebyggelse med kunstigt lys.

På en måneløs nat kan man rent bogstaveligt ikke se en hånd for sig. Stjernerne glimter som diamanter på et fløjlsklæde, og Mælkevejen ses så klart, at de erfarne astronomer fortæller, at det ikke er svært at få en ung student på sit første observationsophold i Chile til at forveksle Mælkevejen og dens to satellitgalakser, De Magellanske Skyer, med helt almindelige regnskyer!

Verdens største glasstykke, spejlet til VLT1. Overfladen er godt 50 m2, og det er helt ekstremt perfekt slebet. Unøjagtighederne i forhold til den perfekte parabolfacon er mindre end 0,00005 mm. Det svarer til en ujævnhed på 1 mm på et område af Sjællands størrelse.

Foto: ESO.