Forsøg 7: Gammeldags kulde

Følgende tekst er taget fra H.O.G. Ellinger: Naturen og dens kræfter, Det Nordiske Forlag, 1897-98.

En kraftigere Afkøling faar man ved Hjælp af en Kuldeblanding; man benytter her Is i Stedet for Vand, idet der nemlig saa forbruges en stor Mængde Varme til at smelte Isen foruden den Varme, der medgaar til at gøre det andet Stof flydende. Hyppigst bruges en Blanding af 3 Vægtdele Is og 1 Vægtdel Salt, hvilket f.Eks. Konditoren anvender, naar han skal lave »Is«; den Is, der bruges i Kuldeblandingen, maa være fint stødt, og bedst er derfor Sne; der maa røres godt rundt, saa at Iskornene og Saltkornene kommer i saa inderlig Berøring med hinanden som muligt, og et Termometer, der stikkes ned i denne Blanding, viser henimod 20 Graders Kulde. De Ting, der sættes ned i en saadan Kuldeblanding, afkøles godt, idet den til Smeltningen fornødne Varme tages fra dem.
  1. Undersøg, hvor kold den nævnte kuldeblanding kan blive.

I vore dage bruges samme trick til lynhurtigt at nedkøle en flaske champagne.

  1. Undersøg, om det er muligt at nedkøle en flaske „champagne" fra stuetemperatur til 8 °C i løbet af 5 minutter.