Opgave 2: Modningsvarme for appelsiner

Alle former for frugt er levende organismer, som afgiver varme ved de kemiske processer under modningen. Denne modningsvarme er en vigtig faktor ved opbevaringen af frugten. En lastvogn med 40 tons Navel appelsiner holder appelsinerne nedkølet til 10 °C. Modningsvarmen for Navel appelsiner er ved 10 °C

  1. Hvor stor effekt afgiver lastvognens appelsiner på grund af modningsvarmen?

  2. Hvor meget energi skal køleanlægget i løbet af et døgn fjerne fra lasten på grund af appelsinernes modningsvarme?

Modningsvarmen afhænger ikke alene af opbevaringstemperaturen, men også af sammensætningen af luften i lastrummet. Ved at ændre på temperatur og luftsammensætning er det derfor muligt at mindske modningsvarmen og dermed forøge holdbarheden af frugten. Modningen er en såkaldt åndingsproces, hvor der forbruges ilt og dannes kuldioxid.

  1. Forklar hvordan man kan ændre på luftens sammensætning for at formindske modningsvarmen.

  2. Hvilken betydning har det for modningsvarmen, hvis temperaturen sænkes?