Køleindustrien i Danmark er en storindustri, der beskæftiger ca. 15.000 mennesker. For omkring 10 år siden brugte denne industrigren her i landet hvert år mere end 2,5 millioner kg af de såkaldte CFC gasser, som indeholder klor. CFC gasserne blev anvendt både som direkte kølemiddel og til fremstilling af isoleringsskummet i køleskabene.

Men problemet er, at kloren i CFC gasserne nedbryder ozonlaget i Jordens atmosfære, når det slippes løs fra gamle, udslidte køleanlæg eller i forbindelse med produktionen af dem. Derfor er det fra år 2000 blevet forbudt at anvende klorholdige stoffer i køleanlæg. På bare ti år er det faktisk på nationalt plan allerede lykkedes at fjerne 98% af de ozonnedbrydende stoffer. Det er en fantastisk stor del.

Naturens egne kølemidler

Heldigvis findes der i naturen stoffer, som er gode til køling, og som ved moderate udslip ikke udgør en voldsom trussel mod miljøet. Men de fleste af dem er sværere at bruge end de kunstige stoffer – enten fordi de nemt indgår i kemiske reaktioner med andre stoffer – eller fordi de ikke har så gode køletekniske egenskaber.

Men det vigtige er, at de naturlige kølemidler faktisk virker. Og at det i praksis kan lade sig gøre at bruge dem. De små kølemaskiner, som sidder i mange køleskabe og frysere til hjemmebrug, anvender f.eks. i dag næsten udelukkende stoffet 2-methylpropan (isobutan, C4H10) som kølemiddel. Det er ved almindelig temperatur og tryk en miljøvenlig luftart.