|
- Meteoritter fra Mars bringer måske gåden om livets oprindelse nærmere en løsning
Af de mange tusinde, kendte meteoritter, der er fundet på Jorden, mener forskerne, at 12 stammer fra planeten Mars. I en af dem, som betegnes ALH 84001 - forkortelse for fundstedet Allan Hils på Antarktis, hvor den blev fundet som den første i 1984 - har amerikanske forskere afsløret nogle komplekse, organiske forbindelser, der går under navnet polycykliske, aromatiske hydrocarboner, forkortet PAH. Det er kemiske forbindelser, som her på Jorden dannes, når levende mikroorganismer dør og går i opløsning - eller når man brænder olie og benzin af. Eksempler på PAH'erne er stofferne pyren, phenanthren og anthracin. Alle er det cykliske molekyler, der er opbygget af ringe bestående af kulstof- og brintatomer.
Dette fund førte i sommeren 1996 til en heftig debat i videnskabelige kredse. Striden står om, hvordan eksistensen af de organiske forbindelser skal tolkes. Betyder deres tilstedeværelse i mars-meteoritten, at der engang har været mikrobiologisk liv på Mars? Eller er de interessante hydrocarboner kommet til på en anden måde?
Yderligere argumenter for, at biologisk aktivitet har fundet sted i Mars' fjerne fortid, kommer fra, at man desuden i ALH 84001 har fundet cirkulære aflejringer af karbonater med en diameter på 50-250 mikrometer. De minder meget om de aflejringer, man også kender fra ferskvandsbassiner som følge af bakteriel aktivitet. Og dertil kommer, at der i karbonataflejringerne er fundet yderligere to mineraler, som kan tilskrives biologisk aktivitet. Nemlig magnetit og pyrrhotit (jernsulfid). På Jorden dannes netop disse to mineraler som et biprodukt af bakteriers stofskifte.
Hvorfor fra Mars?
|
Dansk eksperiment på Mars
|
|