Øret som computer

Et moderne høreapparat er faktisk en computer - en bærbar PC i ørestørrelse! Hvor høreapparaterne indtil for ikke ret mange år siden var store, særdeles synlige og ikke særlig smarte indretninger, er de i dag små, fikse elektroniske vidundere med lige så stor ydeevne som en PC og et mindre lydstudie i ét.

Et høreapparat af ældre dato kan kort og godt karakteriseres som en forstærker. Det laver svag lyd om til kraftig lyd, og det måtte brugeren prøve at få det bedst mulige ud af. Sådan er det ikke i dag. Hvis man anskaffer sig et nyt høreapparat, får man et hjælpemiddel, der er i stand til at analysere, filtrere, frasortere, syntetisere og blande et lydsignal - mens det op mod en million gange i sekundet justerer lyden for brugeren.

Et eksempel på de nye produkter er DigiFocus fra den danske virksomhed Oticon - én af verdens førende producenter af høreapparater. Som navnet antyder, arbejder apparatet fuldt digitalt, dvs. ved hjælp af talbehandling. Tallene stammer fra digitalisering af den udefra kommende lyd. Lyden registreres af en miniaturiseret mikrofon og digitaliseres. Den omdannes til en række tal, som svarer til den øjeblikkelige styrke af det ydre signal. Flere tusinde gange i sekundet afleverer apparatets A/D-converter (A/D: analog/digital) en talværdi, som sendes videre til den digitale audioprocessor.